Bianca van der Veen Portraiture, Fotograaf Tilburg

Blog

Wat is jouw tone of voice?

20171218_Bianca_van_der_Veen_Portraiture_def_websize_018.jpg

Een tijdje geleden had ik een heel erg mooi gesprek met Paula van Uit liefde voor jezelf leven en Marja van Boom en Stroom. Het gesprek ging uiteraard over de liefde voor ons vak maar vooral over het ondernemerschap. Want als ik mezelf als voorbeeld mag nemen;

Fotografie is wat ik ontzettend graag doe en daar zou ik het liefste 24/7 mee bezig zijn. Maar fotograaf zijn en een fotografiestudio runnen ,Met andere woorden een onderneming voeren, dat is iets heel anders.

We kregen het over ‘Tone of voice’. Wat is dit nu eigenlijk?

Simpel gezegd; Dit is de manier waarop jij met je doelgroep communiceert. Het is de stem van je onderneming in taalgebruik, toon van de tekst. Wanneer je deze consistent doorvoert vergroot het je herkenbaarheid, geeft het mede vorm aan je imago, daarnaast is het een belangrijk onderdeel van je merk beleving.

Toen Marja, Paula en ik in gesprek waren schreef ik mijn content op social media in het Engels. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat ik een internationaal netwerk heb en omdat ik ook graag in het buitenland onderneem. Daarnaast bekt het lekker, klinkt en voelt het voor mij vertrouwd.

Maar sluit deze ‘tone of voice’ wel aan bij wie IK ben? Sluit het aan bij mijn onderneming maar nog veel belangrijker spreekt het mijn ideale klant aan?

Hmm…. Ik ga je niet verder meenemen in dit gehele gesprek maar ik wilde met jou mijn eye opener delen.

Ik heb besloten om verder mijn content in het Nederlands uit te rollen. Waarom:

 • Ik ben Nederlandse,

 • Ik woon en leef in Nederland.

 • Het merendeel van de vrouwen die ik mag portretteren wonen en leven in Nederland. Zij spreken Nederlands.

 • De mensen die geïnteresseerd zijn in mijn beeldmateriaal kunnen met 1 druk op de knop een vertaling generen om zo ook de bij behorende tekst te kunnen lezen.

Betekend dit, dat ik geen Engelse woorden of quotes meer ga gebruiken. Tuurlijk wel. Wanneer ik iets mooi vind en de tekst is in het Engels en voelt beter in het engels dan deel ik de tekst in het Engels.

Nu een paar vragen voor jou:

 • Weet jij wie jouw ideale klant is?

 • Weet jij waar je hem of haar kan vinden en bereiken?

 • Weet jij welke manier van communicatie past bij jou en je doelgroep?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen voor jezelf helder hebt:

 • Kan je beter je focus leggen op je doelgroep.

 • Kan je duidelijker je verhaal toespitsen op je doelgroep.

 • Kan je betere keuzes maken in je communicatie plan.

 • Kan je beter in connectie komen met hen.

 • Kan je een betere en consistentere relatie opbouwen.

 • Kan je door middel van jouw expertise je doelgroep gerichter informeren en enthousiastmeren om contact op te nemen met jou!

Tips:

 • Onderzoek hoe je conculega’s dit doen. Wat spreekt je aan en wart juist niet.

 • Onderzoek wat jou uniek maakt en licht dit uit via aantrekkelijke content (tekstueel en beeldmateriaal)

 • Ben consistent, communiceer op een manier die echt bij jou past,

 • Ben authentiek, laat in alles zien en merken wie jij bent en wat jouw toegevoegde waarde is en kan zijn voor de ander.

 • Leg je tone of voice vast. Beschrijf de keuzes die je maakt en hoe je je Tone of voice gaat inzetten. Evalueer en nog beter gebruik de PDCA circel.

 • Ga het gewoon doen! Niet alles hoeft in 1 keer perfect te zijn. Je MAG later aanpassen, bijsturen andere keuzes maken, fouten maken en opnieuw beginnen….

Beeldbank: Paula Smit, Uit liefde voor jezelf leven

Fotografie: Bianca van der Veen, Bianca van der Veen Portraiture,