Bianca van der Veen Portraiture, Fotograaf Tilburg

Blog

Print je foto's

biancavanderveenportraiture2019.jpg

Pasgeleden heb ik een heel mooi gesprek met een onderneemster die helaas haar moeder recentelijk heeft verloren. Het is niet de eerste keer dat ik met iemand in gesprek zit en dat zij vertellen dat het echt zoeken was naar een mooi portret dat recht deed aan de persoon die zij waren.

Weet je, in tijd van verdriet wil je niet zoeken in dozen en boeken naar een geschikt beeld. In die moeilijke periode heb je al zo veel te doen en komt er zo veel op je af. Je wil in alle hectiek die helaas ook bij verlies hoort eigenlijk gewoon je geliefde vasthouden, bij je hebben, herinneren en koesteren zoals jij hem of haar graag zag. Of juist hoe zij zichzelf graag zag.

Als ik vooruit denk dan hoop ik dat mijn kinderen mij herinneren in iedere fase in hun leven dat ik zichtbaar ben in hun herinnering maar ook op tastbaar beeld. Een paar jaar terug stelde iemand anders deze vraag aan mij:

Wat gaan jou kinderen aan beeldmateriaal terug vinden als jij er niet meer bent?

Zo…. die vraag kwam echt kei hard binnen. Want ik ben niet iemand die graag op de voorgrond staat. Ik ben niet iemand die super zichtbaar is en tja ook ik heb flinke struggles gehad met mijn zelfbeeld. Wat resulteerde dat ik heeeeel graag achter de camera stond…. en dus zelf niet in het beeld.

Hier werd ik ontzettend verdriet van want inderdaad ik heb weinig beeld materiaal van mijzelf in de periode dat mijn kindjes geboren zijn…. Omdat ik mezelf niet mooi genoeg vond…..

Herkenbaar?

Laat mij de vraag direct aan jou stellen;

Welke portretten gaan de mensen die jij lief hebt later vinden van jou?

Want een telefoon door scrollen opzoek naar een leuke foto…. Ja echt heel veel mensen maken wel foto’s maar doen dat alleen nog maar op hun telefoon. Nou succes…. ga maar zoeken!

Ik heb op dat moment besloten om bewust IN foto’s aanwezig te zijn. Ik vraag nu letterlijk ook aan mijn man of wie er in de buurt is om even een foto te maken van mij wanneer er een mooi, grappig, of gewoon alledaags moment zich voor doet.

Maar dit zijn ‘kiekjes’ , snelle momenten met veel waarde, begrijp me niet verkeerd hele waarde volle beelden. Maar niet altijd even flateus (lol). Ik laat nu ook bewust portretten van mezelf maken. Omdat ik het waard ben, omdat ik gezien mag worden en omdat ik wil dat mijn kinderen en de mensen die ik lief heb een mooi verzameling van beelden hebben van de vrouw die ik ben. En dat gun ik jou ook!!

Besta in foto’s

NU,

de tijd gaat zo snel voorbij.

Vang het moment, hou vast wie je nu op dit moment bent.

Straks zal je er zo dankbaar voor zijn!

Geef dit cadeau aan jezelf en de mensen die je liefhebben!

Beeldbank: Bianca van der Veen, Bianca van der Veen Portraiture,

Fotografie: Miranda Koevoets, Photography and champagne